Abd-ru-shin nu a avut nici intenţia să întemeieze o nouă biserică, o sectă sau o religie, şi nici să se pună drept conducător în fruntea vreunei asemenea organizaţii. Al său Mesaj al Graalului se adresează omului individual, întrucât acesta trebuie să ajungă el însuşi, prin propria străduinţă, la recunoaşterea necesară.
După începerea publicării Mesajului Graalului, au apărut curând persoane care s-au străduit să-şi conducă viaţa în sensul cunoaşterii despre Creaţie descrisă în acesta. Şi întotdeauna când mai mulţi oameni se întrunesc pentru a transpune în faptă anumite scopuri, este nevoie de un acord care să reglementeze activitatea comună. Acest lucru este bineînţeles valabil şi pentru asociaţiile libere ce au luat naştere începând cu 1927, care au constituit originile Mişcării Graalului.
Mişcarea Graalului nu este o organizaţie în sens juridic, ci o noţiune colectivă pentru eforturile de natură ideală în sensul difuzării cunoaşterii din Mesajul Graalului şi transpunerii ei în toate domeniile vieţii. Cu privire la aceste intenţii şi referindu-se la asociaţiile ce urmau să apară, Abd-ru-shin a afirmat în 1927:
„Chiar dacă eu salut bucuros aceste asociaţii, totuşi nu pot să le conduc şi nici să particip la ele; căci astfel de activităţi duc în cele din urmă întotdeauna la legături pentru acela în jurul căruia ele se grupează. […] Liber trebuie să fiu şi să rămân în ceea ce am de spus !“
Asocierile de persoane adepte ale Mesajului Graalului formează fundamentul şi cadrul exterior pentru posibilitatea celebrării Orelor de închinare în comun şi a Sărbătorilor Graalului.
Pe lângă difuzarea Mesajului Graalului, o preocupare principală a Mişcării Internaţionale a Graalului este înlesnirea Orelor de închinare duminica şi în zilele Sărbătorilor,
adepților sigilați şi persoanelor interesate din rândul cititorilor Mesajului Graalului. Domeniul ideatic de activitate cuprinzând Ore de închinare şi Sărbători, conferinţe, prelegeri, seri de discuţii, seminarii, întâlniri pentru copii şi adolescenţi, expoziţii de artă, concerte şi multe altele, constituie modalităţile de acţiune ale Mişcării.
Ca sprijin este desigur nevoie de o structură organizatorică, limitată la doar strictul necesar, şi care ţine cont în orice moment de eventualitatea schimbărilor utile. Scheletul organizatoric în România îl constituie Cercul Graalului de la Orţişoara, unde îşi are sediul Mişcarea Graalului în România, care la rândul ei face parte din Mişcarea Internaţională a Graalului. În sarcina conducerii Mişcării Graalului în România stau astfel promovarea şi coordonarea activităţilor menţionate mai sus.
Statutul de proprietar al Lăcaşului de închinare al Cercului Graalului îl are în România fundaţia non-profit cu personalitate juridică „Fundaţia Mişcarea Graalului în România“ cu sediul în Orţişoara. Aceasta este finanţată în cea mai mare parte prin donaţii benevole.
Persoanele individuale nu au nici o obligaţie faţă de comunitate, dar nici drepturi. Asupra unei eventuale apartenenţe la grupări religioase sau biserici nu sunt solicitate informaţii. În prezent există în România peste 60 de persoane sigilate, care se străduiesc pentru o viaţă în sensul Mesajului Graalului. Cercul cititorilor şi susţinătorilor este cu mult mai larg. Aceasta rezultă din faptul că în prezent Mesajul Graalului este tradus în 17 limbi și este disponibil în peste 90 de țări, iar cititori sunt câteva milioane.
Mişcarea internaţională a Graalului îşi are originea pe Vomperberg, iar personalitatea sa juridică este deţinută de „Asociaţia pentru valorizarea cunoaşterii Graalului a lui Abd-ru-shin, Vomperberg“, cu sediul în Schwaz/Tirol.
Dacă doriţi să aflaţi mai mult asupra motivelor pentru care Aşezarea Graalului, a cărei importanţă reiese din viaţa şi activitatea lui Abd-ru-shin, nu poate fi în momentul actual centrul pământesc al Mişcarii internaționale a Graalului, este posibil să primiţi informaţii suplimentare la adresa de mai jos, sau folosind formularul de contact: